Využití reologických modelů v potravinářství

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití reologických modelů v potravinářství

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití reologických modelů v potravinářství
Autor: Dlabač, Martin
Vedoucí: Lapčíková, Barbora
Abstrakt: Tato práce se zabývá využitím reologických modelů v potravinářství. Reologická data jsou velmi důležitá pro výrobu a skladování potravin, ale také pro optimalizaci výrobních zařízení. Byly naměřeny reologické vlastnosti osmi druhů potravin. U slunečnicového oleje, olivového oleje a polotučného mléka bylo zjištěno newtonské chování z viskozitních měření. U pěti potravin bylo zjištěno nenewtonské chování, poté byl vyhodnocen nejvhodnější reologický model a popsány jeho parametry. Model Herschel Bulkley byl nejvhodnější pro kečup jemný, jablečné pyré s banány a Hamánka s kuřetem. Pro zakysanou smetanu a mléčný čokoládový nápoj byl nejvhodnější model Ostwald de Waele.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42752
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 46313


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
dlabač_2018_dp.pdf 2.488Mb PDF Zobrazit/otevřít None
dlabač_2018_op.pdf 650.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
dlabač_2018_vp.pdf 630.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet