Alimentární intoxikace

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Alimentární intoxikace

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Alimentární intoxikace
Autor: Křenková, Barbora
Vedoucí: Jančová, Petra
Abstrakt: Toxin (z řeckého = toxikon) je jedovatá látka tvořena živými buňkami nebo organismy. Termín "biotoxin" zdůrazňuje biologický původ. Toxiny mohou být ať už malé molekuly, nebo také peptidy či proteiny, které jsou schopny vyvolat onemocnění při styku s organismem nebo jejich průnikem do organismu, a to vzájemným působením s biologickými makromolekulami, jako jsou enzymy nebo buněčné receptory. Toxiny se značně liší svou toxicitou. V rámci této teoretické bakalářské práce byly formou rešerše sepsány dosavadní poznatky o alimentárních intoxikacích způsobených houbami, toxiny řas a sinic a pozornost je rovněž věnována potravinám běžně konzumovaným, které toxiny obsahují jako svou běžnou složku. Obecně jsou charakterizovány jednotlivé skupiny organismů (houby, řasy, sinice), jež toxiny produkují. Popisována je chemická struktura toxinů, mechanismus jejich účinku, příznaky otravy, toxická a popřípadě i letální dávka a možnosti léčby (antidota), jsou-li známy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42118
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49853


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
křenková_2018_dp.pdf 4.363Mb PDF Zobrazit/otevřít None
křenková_2018_op.pdf 640.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
křenková_2018_vp.pdf 629.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet