Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu
Autor: Klimešová, Karolina
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Tato diplomová práce je zaměřena na sledování vlivu doby zrání ovlivňující změnu vybraných jakostních parametrů u sýrů s mazem na povrchu. V teoretické části je stručně popsána charakteristika sýrů s mazem na povrchu, jejich výroba, zrání a mikrobiologie mazové kultury. Praktická část je zaměřena na sledování a porovnávání vybraných jakostních parametrů šesti různých sýrů s mazem na povrchu, které byly skladovány po dobu jednoho měsíce při dvou různých teplotách. Byl sledován obsah sušiny, hodnota pH, množství tuku, amoniaku, thiobarbiturového čísla, texturní vlastnosti, stanovení volných aminokyselin a biogenních aminů. Bylo prokázáno, že délka skladování a teplota skladování ovlivňují vy-brané jakostní parametry. S delší dobou skladování byly změny jakostních parametrů výraznější. Vyšší skladovací teplota obvykle urychlila procesy probíhající ve vzorcích, zejména rychlejší změnu hodnoty pH, obsah amoniaku, texturní vlastnosti a obsah biogenních aminů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42101
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 49825


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
klimešová_2018_dp.pdf 3.538Mb PDF Zobrazit/otevřít None
klimešová_2018_op.pdf 682.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
klimešová_2018_vp.pdf 489.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet