Vliv obalového materiálu na stárnutí piva
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv obalového materiálu na stárnutí piva |
Autor: |
Černošková, Iveta
|
Vedoucí: |
Lorencová, Eva
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou fyzikálně-chemických a organoleptických vlastností piva, která je závislá na typu použitého obalového materiálu. Organoleptickými znaky piva se rozumí říz, barva, čirost, pěnivost a chuť piva. Ty jsou přímo ovlivněny použitými vstupními surovinami (voda, slad, chmel a kvasinky), stabilizací piva, druhem obalu, způsobem (teplota prostředí, přístup světla, manipulace s produktem) a délkou skladování. Byly sledovány vybrané fyzikálně-chemické parametry (koncentrace CO2, čirost, pěnivost) u světlého piva s 11 % (w.w-1) extraktu původní mladiny ve čtyřech typech obalů (skleněná láhev, plechovka, PET láhev a KEG sud) po dobu 12 měsíců při 25?2 °C. Sledování změn parametrů vzorku piva bylo doplněno o senzorickou analýzu 12 odborných hodnotitelů. Největší změny byly pozorovány v rámci stanovení CO2, barvy a čirosti. Obalem zajišťujícím nejvyšší stabilitu piva po dobu skladování byl plechovkový obal. Naopak jako nejméně vhodný se projevil PET obal. Stabilita organoleptických vlastností během skladování je významná jak pro výrobce, tak pro spotřebitele. Je tedy důležité zvolit správný obal, který pomůže zajistit minimální změny organoleptických vlastností, aby bylo pivo dobře prodejné a konzumentům chutnalo i po delší době skladování. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42097
|
Datum:
|
2018-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
49814
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet