Vliv furcellaranu na vybrané vlastnosti v tavených sýrech
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv furcellaranu na vybrané vlastnosti v tavených sýrech |
Autor: |
Švajdová, Nela
|
Vedoucí: |
Salek, Richardos Nikolaos
|
Abstrakt:
|
Tato bakalářská práce se zabývá přídavkem furcellaranu do tavených sýrů, s 40 % sušinou (w/w) a 55 % (w/w) tukem v sušině. Byl zkoumán vliv furcellaranu na vybrané vlastnosti modelových vzorků tavených sýrů během 60denního skladování (6 ? 2 °C). Ke vzorkům byl přidán furcellaran o koncentraci 0,10 %, 0,25 %, 0,50 %, 0,75 %, a 1,00 % (w/w). Vzorky byly po 1., 7., 14., 30. a 60. dni skladování podrobeny základním chemickým analýzám, které zahrnovaly stanovení sušiny a pH, a byla provedena i dynamická oscilační reometrie. Po prvním dnu skladování byl stanoven obsah tuku v sušině. Ze získaných výsledků je zřejmé, že po přídavku furcellaranu nebylo změněno pH, ale měl vliv na viskoelastické cho-vání vzorků. Se zvyšující se koncentrací všech typů furcellaranu ve vzorku byla pozorována zvýšena tuhost vzorku. Nejvyšší tuhost vykazovaly vzorky s přídavkem furcellaranu typu B, naopak nejmenší vzorky s furcellaranem A. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42063
|
Datum:
|
2018-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
49739
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet