Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek - inovace laboratorních cvičení

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek - inovace laboratorních cvičení

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek - inovace laboratorních cvičení
Autor: Sýkorová, Eliška
Vedoucí: Salek, Richardos Nikolaos
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo zkoumání vlivu vybraných parametrů na kvalitu hranolek a vytvoření návodu pro cvičení z Technologie potravin rostlinného původu. Za zkoumané parametry, které se měnily, bylo zvoleno blanšírování, kdy byla použita teplota 70, 75 a 80 ? 1 °C po dobu 5 minut. Dalším zkoumaným faktorem bylo smažení, kde byly vzorky vystaveny teplotě 175 ? 2 °C po dobu 3, 4 nebo 5 minut. Tímto způsobem bylo vytvořeno 9 vzorků a k tomu 3 kontrolní vzorky, které nebyly blanšírované. Všechny tyto vzorky byly smažené ve fritovacím hrnci. Další 4 vzorky, kde se měnila jen teplota blanšírování, byly smaženy na pánvi při teplotě 175 ? 2 °C po dobu 5 minut. U všech připravených vzorků byla provedena fyzikální analýza (změny hmotnosti, objemu, vlhkosti), texturní analýza (tvrdost, kohezivnost, relativní lepivost, gumovitost) a počítačová analýza vytvořených fotografií jednotlivých vzorků, kde byla určena barevnost vzorků. Ve většině parametrů byl potvrzen významný vliv blanšírování na kvalitu hranolek.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40628
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 46419


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
sýkorová_2017_dp.pdf 2.240Mb PDF Zobrazit/otevřít None
sýkorová_2017_op.pdf 511.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
sýkorová_2017_vp.pdf 537.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet