Možnosti fermentace syrovátky pomocí kvasinek Kluyveromyces lactis
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Možnosti fermentace syrovátky pomocí kvasinek Kluyveromyces lactis |
Autor: |
Válková, Petra
|
Vedoucí: |
Bubelová, Zuzana
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce je zaměřena na syrovátku a její fermentaci pomocí pěti kmenů kvasinek Kluyveromyces lactis. Náplní práce byla stručná charakteristika syrovátky (složení a zpracování), alkoholové fermentace a kvasinek, které byly využívány v této práci. Poslední kapitola teoretické části byla zaměřena na biotechnologické zpracování syrovátky. Praktická část byla věnována fermentaci syrovátky o dvou různých koncentracích. Tato fermentace probíhala při třech kultivačních teplotách a byla sledována během čtyř dnů. Závěrem práce bylo vyhodnocení úbytku laktózy po fermentaci pro daný kmen Kluyveromyces lactis za daných podmínek. Po vyhodnocení výsledků bylo zjištěno, že nejvyšších úbytků laktózy bylo dosaženo u vzorků fermentovaných kmeny CCDM 252 a 255. Dále bylo shledáno, že nejintenzivnější úbytky laktózy nastávaly při 28 °C. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/40603
|
Datum:
|
2017-02-03 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
46370
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet