Využití kvasinek Kluyveromyces marxianus při fermentaci syrovátky

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití kvasinek Kluyveromyces marxianus při fermentaci syrovátky

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití kvasinek Kluyveromyces marxianus při fermentaci syrovátky
Autor: Havlíčková, Kateřina
Vedoucí: Bubelová, Zuzana
Abstrakt: Tato diplomová práce je zaměřena na oblast v problematice využití kvasinek Kluyveromyces marxianus při fermentaci syrovátky, přesněji na stanovení úbytku laktózy při fermentaci syrovátky pomocí dvou kmenů kvasinek Kluyveromyces marxianus. Průběh fermentace byl sledován v syrovátce o dvou koncentracích (3 a 5 g-100 g-1) při třech inkubačních teplotách (20, 28 a 35 °C). Úbytek laktózy byl analyzován v pěti časových intervalech (0, 24, 48, 72 a 96 hodin) pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickou detekcí (HPLC-RI). Z výsledků je patrné, že doba fermentace a koncentrace syrovátky mají podstatný vliv na průběh fermentace a konečné množství laktózy ve vzorku. Dále se také ukázalo, že teplota 28 C je optimální pro růst kvasinek a zároveň i pro maximální úbytek laktózy v syrovátce. Kromě alkoholové fermentace byla také sledována enzymatická hydrolýza laktózy pomocí -galaktosidázy. Enzym byl do syrovátky aplikován ve dvou koncentracích (1 a 2 g-l-1) a průběh hydrolýzy byl sledován po dobu 6 hodin. Enzymatická hydrolýza laktózy zapříčinila úbytek laktózy a nárůst hydrolytických produktů, tj. glukózy a galaktózy. Dvojnásobná koncentrace enzymu byla účinnější, úplného štěpení laktózy bylo dosaženo již po 5 hodinách hydrolýzy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40581
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 46330


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
havlíčková_2017_dp.pdf 2.209Mb PDF Zobrazit/otevřít None
havlíčková_2017_op.pdf 558.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
havlíčková_2017_vp.pdf 544.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet