Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
Autor: Káčerová, Simona
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikroorganizmů degradujících biogenní aminy. Teoretická část se zabývá biogenními aminy, jejich vznikem, významem v potravinách a mikroorganizmy schopných jejich degradace. V praktické části této práce bylo izolováno a identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 17 degradérů biogenních aminů. U všech izolátů byla také ověřována schopnost redukce vybraných biogenních aminů po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a v minerálním médiu s biogenními aminy a glukózou pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. Z výsledků je patrné, že nejlepším degradérem byl Micrococcus lutes KS15. Došlo k poklesu koncentrace všech sledovaných biogenních aminů nejméně o 70 % a nejlépe pak degradoval histamin, jehož konečná hodnota činila 5 % po 24 hodinách kultivace v minerálním médiu s biogenními aminy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40577
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 46318


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
káčerová_2017_dp.pdf 2.352Mb PDF Zobrazit/otevřít None
káčerová_2017_op.pdf 652.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
káčerová_2017_vp.pdf 623.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet