Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)
Autor: Strnková, Jana
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní). Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/4056
Datum: 2007-06-04
Dostupnost: Pouze v rámci univerzity
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 5431


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
strnková_2007_bp.pdfZablokované 484.7Kb PDF
strnková_2007_vp.doc 47.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
strnková_2007_op.doc 36Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet