Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin) |
Autor: |
Strnková, Jana
|
Vedoucí: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstrakt:
|
Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní). Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/4056
|
Datum:
|
2007-06-04 |
Dostupnost:
|
Pouze v rámci univerzity |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
5431
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet