Mikrobiologická analýza typických asijských fermentovaných potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Mikrobiologická analýza typických asijských fermentovaných potravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Mikrobiologická analýza typických asijských fermentovaných potravin
Autor: Cabáková, Veronika
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá typickými fermentovanými asijskými potravinami (miso pasty, sójové omáčky, rýžový ocet, kimči a tempeh) vzhledem k jejich mikrobiální jakosti a výskytu biogenních aminů v souvislosti s dobou a teplotou skladování. Teoretická část se věnuje problematice biogenních aminů se zaměřením na faktory ovlivňující jejich výskyt v potravinách. Dále jsou zde popsány jednotlivé fermentované asijské produkty, jejich výroba, konzumace a nutriční aspekty. V praktické části byl proveden mikrobiologický výzkum s cílem zmapování výskytu a množství vybraných indikátorových skupin mikroorganizmů v průběhu skladování jednotlivých produktů při třech různých teplotách, konkrétně 8 °C, 23 °C a 30 °C. Bylo zjištěno, že nejvyšší nárůst sledovaných skupin mikroorganizmů byl při skladování produktů ve 23 °C a 30 °C a to hlavně u tempehu a miso past. U sójových omáček a rýžového octa byly zaznamenány jen velmi nízké počty mikroorganizmů po celou dobu skladování. V druhé části experimentu byla provedena analýza biogenních aminů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že obsahy biogenních aminů v testovaných produktech byly nízké a tudíž neohrožující lidské zdraví.
URI: http://hdl.handle.net/10563/39335
Datum: 2016-01-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 38616


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
cabáková_2016_dp.pdf 2.881Mb PDF Zobrazit/otevřít None
cabáková_2016_op.pdf 438.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
cabáková_2016_vp.pdf 549.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet