Obsah polyfenolů v pivu a jeho koloidní stabilita v závislosti na množství stabilizačního prostředku
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Obsah polyfenolů v pivu a jeho koloidní stabilita v závislosti na množství stabilizačního prostředku |
Autor: |
Černošková, Iveta
|
Vedoucí: |
Lorencová, Eva
|
Abstrakt:
|
Tato práce pojednává o skupině látek obsažených v pivu, které pocházejí z velké části z chmele, ale také ze sladu. Tyto látky se nazývají polyfenoly. Mají velmi příznivé účinky na organismus, protože mají povahu antioxidantů, které zbavují tělo volných radikálů a tím snižují riziko vzniku různých onemocnění. Těchto polyfenolů ale bývá ve sladu a v chmelu takové množství, které při dlouhodobém skladování ovlivňují koloidní stabilitu piva. Proto se pivo zbavuje určitého množství polyfenolů na takovou míru, aby neovlivňovaly jeho koloidní stabilitu, ale zároveň jich bylo takové množství, aby bylo pivo pro organizmus přínosem. Tato práce se zabývá zkoumáním, jak množství stabilizačního prostředku ovlivňuje zákal v pivu. Stabilizační látky jsou sloučeniny, které na sebe vážou polyfenoly a tím snižují riziko vzniku koloidních zákalů. Ty se tvoří navázáním bílkovin obsažených v pivu na polyfenoly. Koloidní stabilitu piva ale také ovlivňují další faktory, jako jsou různé druhy obalů, prostředí skladování a teplota při skladování. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/37492
|
Datum:
|
2016-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
42059
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet