Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií |
Autor: |
Miklíčková, Vladěna
|
Vedoucí: |
Hauerlandová, Iva
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce se zabývá lipolytickou aktivitou bakterií, které jsou významné v potravinářství. Teoretická část je věnována lipolytickým enzymům, jejich mechanizmu účinku, faktorům, jež ovlivňují jejich aktivitu a jejich klasifikaci. Dále jsou zde charakterizovány metody, pomocí nichž lze lipolytickou aktivitu stanovit. Další část je zaměřena na potravinářsky významné bakterie, které lipolytickou aktivitu vykazují. Praktická část je zaměřena na testování lipolytické aktivity deseti vybraných mikroorganizmů, nejdříve kultivačně pomocí Spirit Blue Agaru a poté plynovou chromatografií. Lipolytická aktivita vybraných bakterií byla sledována ve vzorcích smetany a byla vyvíjena metodika pro extrakci tukové fáze, přípravu methyesterů volných a vázaných mastných kyselin a jejich stanovení plynovou chromatografií. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/33639
|
Datum:
|
2015-01-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
Studijní obor:
|
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
39425
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet