Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy
Autor: Žalková, Adéla
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo monitorování citlivosti dekarboxyláza pozitivních stafylokoků vůči protektivním kulturám produkujícím bakteriociny. Teoretická část se zabývá popisem bakterií mléčného kvašení a jejich produkcí inhibičních látek - bakteriocinů, dále charakteristikou stafylokoků a biogenních aminů. V experimentální části byla zkoumána citlivost 28 kmenů rodu <em>Staphylococcus</em> izolovaných z potravin k nisinu a dalším bakteriocinům produkovaným celkem 22 kmeny bakterií mléčného kvašení pomocí jamkové difúzní metody. Bylo zjištěno, že dekarboxyláza pozitivní stafylokoky jsou většinou rezistentní vůči testovaným produkčním kmenům bakterií mléčného kvašení, pouze některé kmeny vykazovaly malou citlivost na nisin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31963
Datum: 2015-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 38471


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
žalková_2015_dp.pdf 2.075Mb PDF Zobrazit/otevřít None
žalková_2015_op.pdf 527.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
žalková_2015_vp.pdf 621.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet