Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů |
Autor: |
Bochňáková, Eliška
|
Vedoucí: |
Egner, Pavlína
|
Abstrakt:
|
Práce se zabývá přípravou antimikrobiálních gelů tvořených alternativními antimikrobiálními složkami (kyselina mandlová, esenciální oleje). K vlastní přípravě gelů byla použita gelotvorná látka na bázi syntetických pryskyřic. Testování antimikrobního účinku vytvořených gelů probíhalo vůči vybraným fyziologicky významným gram-pozitivním, gram-negativním bakteriím a kvasinkám. Výsledky ukazují, že kyselina mandlová a vybrané esenciální oleje jsou v synergickém vztahu a v gelové kompozici jeví vysoké inhibiční účinky, a to jak na vybrané mikroorganizmy, tak na samotné pokožce rukou. Po senzorické stránce byly gely s přídavkem kyseliny mandlové, esenciálních olejů z tymiánu, hřebíčku, skořice a citrónu lépe hodnoceny než komerční antimikrobiální gel s přídavkem ethanolu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/29766
|
Datum:
|
2014-02-10 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
Studijní obor:
|
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
35975
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet