Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů
Autor: Bochňáková, Eliška
Vedoucí: Egner, Pavlína
Abstrakt: Práce se zabývá přípravou antimikrobiálních gelů tvořených alternativními antimikrobiálními složkami (kyselina mandlová, esenciální oleje). K vlastní přípravě gelů byla použita gelotvorná látka na bázi syntetických pryskyřic. Testování antimikrobního účinku vytvořených gelů probíhalo vůči vybraným fyziologicky významným gram-pozitivním, gram-negativním bakteriím a kvasinkám. Výsledky ukazují, že kyselina mandlová a vybrané esenciální oleje jsou v synergickém vztahu a v gelové kompozici jeví vysoké inhibiční účinky, a to jak na vybrané mikroorganizmy, tak na samotné pokožce rukou. Po senzorické stránce byly gely s přídavkem kyseliny mandlové, esenciálních olejů z tymiánu, hřebíčku, skořice a citrónu lépe hodnoceny než komerční antimikrobiální gel s přídavkem ethanolu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/29766
Datum: 2014-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 35975


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bochňáková_2014_dp.pdf 3.393Mb PDF Zobrazit/otevřít
bochňáková_2014_vp.pdf 130.7Kb PDF Zobrazit/otevřít
bochňáková_2014_op.pdf 161.1Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet