Využití ICP-MS k autentifikaci vín

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití ICP-MS k autentifikaci vín

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití ICP-MS k autentifikaci vín
Autor: Maňák, Martin
Vedoucí: Fišera, Miroslav
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo popsat aspekty týkající se autenticity vína a co nejvíce přiblížit tuto problematiku. Základem pro možnosti autentifikace vín je jeho chemické složení a především prvkové složení dané jeho geografickým původem. K těmto účelům je možné využít celou řadu analytických metod, které jsou v práci popsány. Za účelem autentifikace vín na základě prvkového složení byla provedena analýza 6 vzorků červených a 6 vzorků bílých vín z šesti světových oblastí - České republiky, jižní Afriky, Chile, jihovýchodní Austrálie, Francie a Španělska. Celkem bylo v uvedených vzorcích stanoveno 37 prvků pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, které byly vyhodnoceny, graficky zpracovány a byly hledány souvislosti některých prvků s jejich geografickým původem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28995
Datum: 2014-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 34817


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
maňák_2014_dp.pdf 4.238Mb PDF Zobrazit/otevřít
maňák_2014_vp.pdf 69.70Kb PDF Zobrazit/otevřít
maňák_2014_op.pdf 70.73Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet