Možnosti stanovení antinutričních látek luštěnin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti stanovení antinutričních látek luštěnin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Možnosti stanovení antinutričních látek luštěnin
Autor: Špetlová, Táňa
Vedoucí: Bubelová, Zuzana
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá možnostmi stanovení antinutričních látek v luštěninách. První kapitola se věnuje obecné a botanické charakteristice nejpoužívanějších druhů luskovin, jako hrách, čočka, sója, cizrna, fazol, lupina, bob, vikev, hrachor a vigna. Druhá kapitola pojednává o chemickém složení luštěnin, blíže jsou charakterizovány proteiny, sacharidy, lipidy, minerální látky a vitaminy. Ve třetí kapitole je popisován význam luštěnin ve výživě, hodnota obsažené bílkoviny a vlákniny, role složení luštěnin v prevenci chronických onemocnění. Čtvrtá kapitola se zabývá obsaženými antinutričními látkami, jejich chemickou strukturou a účinkem na organizmus konzumenta. Jsou zde také zmíněny možnosti inaktivace antinutričních látek v rámci kulinární přípravy. Pátá kapitola obsahuje popis jednotlivých metod, které je možno použít pro stanovení antinutričních látek v luštěninách.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28277
Datum: 2014-01-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 33826


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
špetlová_2014_dp.pdf 1.637Mb PDF Zobrazit/otevřít
špetlová_2014_vp.doc 92.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
špetlová_2014_op.doc 93Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet