Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů.
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů. |
Autor: |
Hrubanová, Martina
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce je zaměřena na monitoring biofilmu v potravinářském průmyslu. Především byly zkoumány potravinářsky významné bakterie, které biofilm produkují. Teo-retická část se zabývá definicí biofilmu, jeho strukturou, tvorbou a regulací biofilmu. Prak-tická část se zabývá sledováním tvorby biofilmu u potravinářsky významných bakterií. Tvorba biofilmu byla zkoumána pomocí Christensenovy zkumavkové metody a modifiko-vané Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách. Vyšší výskyt biofilmu byl u testovaných bakterií prokázán v polystyrenových mikrotitračních destičkách. Podle Chris-tensenovy zkumavkové metody tvořilo biofilm ze 140 testovaných mikroorganismů 1,4 %. Největšími producenty biofilmu byli Pseudomonas fluorescens a Enterococcus sp. E 24. Na polystyrenovém povrchu tvořilo biofilm z 328 testovaných mikroorganismů 23,5 %. Největšími producenty biofilmu byli Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa115, Lactoba-cillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/25149
|
Datum:
|
2013-01-16 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
30708
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet