Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR
Autor: Nenutilová, Lenka
Vedoucí: Burešová, Iva
Abstrakt: Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin. Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24899
Datum: 2013-01-16
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 30753


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
nenutilová_2013_dp.pdf 5.241Mb PDF Zobrazit/otevřít
nenutilová_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
nenutilová_2013_op.doc 97Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet