Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR |
Autor: |
Nenutilová, Lenka
|
Vedoucí: |
Burešová, Iva
|
Abstrakt:
|
Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin. Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24899
|
Datum:
|
2013-01-16 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
30753
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet