Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur
Autor: Weiglová, Veronika
Vedoucí: Pachlová, Vendula
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na charakterizaci bakterií mléčného kvašení, které jsou v mlékárenském průmyslu používané v podobě čistých mlékařských kultur. Praktická část porovnává kysací a proteolytickou aktivitu vybraných komerčních mezofilních zákysových kultur.Proteolytická aktivita zákysových kultur byla sledována metodou SDS-PAGE a byla pozorována změna proteinového profilu jak u zákysů tak také v případě vzorků přírodních sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou v průběhu jejich doby zrání (celkem po dobu 3 měsíců).Proteinový profil jednotlivých kultur byl srovnán pomocí shlukové analýzy. Dále byla pozorována produkce volných aminokyselin jako markerů zrání a zároveň prekurzorů pro tvorbu biogenních aminů, jejichž obsahy byly také detekovány (opět v případě zákysů i vzorků sýrů).
URI: http://hdl.handle.net/10563/24687
Datum: 2013-01-16
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 30821


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
weiglová_2013_dp.pdf 9.843Mb PDF Zobrazit/otevřít
weiglová_2013_vp.pdf 127.2Kb PDF Zobrazit/otevřít
weiglová_2013_op.pdf 178.2Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet