Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií |
Autor: |
Gajarová, Veronika
|
Vedoucí: |
Lorencová, Eva
|
Abstrakt:
|
V bakalářské práci je přiblížen vliv faktorů, které ovlivňují produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií. Konkrétně byla sledována kinetika produkce biogenních aminů u kmene Lactobacillus brevis RIBM 2-69 při 0; 3 a 6% (v/v) koncentraci etanolu v růstovém prostředí. Lactobacillus brevis je řazen mezi možné kontaminanty piva, které jsou navíc schopné zvýšené produkce biogenních aminů, čímž negativně ovlivňují kvalitu tohoto alkoholického nápoje, případně i zdraví konzumenta. Vznik biogenních aminů (tyraminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu) byl po kultivaci sledován v supernantantu pomocí kapalinové chromatografie na reverzních fázích s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. U testovaného mikroorganizmu bylo uskutečněno sledování kinetiky produkce tyraminu. Právě tyramin byl produkován v hojné míře, na rozdíl od ostatních BA, jejichž koncentrace nedosáhla ani 2 mg/l. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24136
|
Datum:
|
2013-02-18 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
Studijní obor:
|
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
30945
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet