Stanovení flavonoidů v obilovinách spektrofotometricky
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovení flavonoidů v obilovinách spektrofotometricky |
Autor: |
Marešová, Pavlína
|
Vedoucí: |
Sumczynski, Daniela
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce je zaměřena na studium obsahu flavonoidů ve dvou druzích obilovin - pšenice a rýže. Teoretická část zahrnuje charakteristiku obilovin, fenolických látek s důrazem na flavonoidy a jednotlivé metody jejich stanovení. V praktické části je uveden postup přípravy vzorků pomocí různých extrakčních metod a spektrofotometrického stanovení s použitím AlCl3.6H2O v prostředí etanolu s přídavkem NaNO2 a NaOH. Nejvyšší obsah flavonoidů v analyzovaných vzorcích byl naměřen ve vzorku neloupané černé rýže Khaw Dam. Výsledky studie ukazují, že nejvhodnější extrakční metodou pro následné spektrofotometrické stanovení flavonoidů v obilovinách je 1 hodinová extrakce metanolem pomocí ultrazvuku. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/23972
|
Datum:
|
2013-02-11 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
30898
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet