Lutein v doplňcích stravy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Lutein v doplňcích stravy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Lutein v doplňcích stravy
Autor: Šivel, Miroslav
URI: http://hdl.handle.net/10563/23483
Datum: 2008-09-01
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 76 application/pdf
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Dizertační práce řeší problematiku obsahu významného karotenoidu luteinu v extraktech z aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta L.) používaných pro komerční účely. Cílem dizertační práce bylo nalezení spolehlivé a přesné metody stanovení obsahu luteinu v doplňcích stravy dostupných na trhu v České republice. Základní metodou je RP-HPLC s UV-VIS detekcí. HPLC je všeobecně přijímána jako moderní metoda k oddělení, identifikaci a stanovení množství karotenoidů. V této dizertační práci bylo analyzováno 34 vzorků surovin (extraktů), které jsou komerčně dostupné na trhu ve dvou formách, z toho 16 vzorků enkapsulované formy a 18 vzorků práškové formy. Výrobci extraktů z Číny, Indie, Izraele a Mexika deklarovali obsah luteinu v rozmezí od 5 do 80 %. Pouze u 10 vzorků surovin odpovídal skutečný obsah luteinu deklarovanému obsahu luteinu výrobcem extraktu. Byla také porovnána kvalita obou forem surovin obsahujících lutein. Enkapsulovaná forma suroviny je odolnější vůči oxidaci luteinu než prášková forma. Dále bylo analyzováno 48 vzorků doplňků stravy ve třech aplikačních formách, z toho 22 vzorků tablet, 18 vzorků měkkých tobolek a 8 vzorků tvrdých tobolek. Výrobci doplňků stravy z 12 zemí původu deklarovali obsah luteinu od 0,25 do 25 mg v jedné tabletě nebo tobolce. Pouze u 7 vzorků doplňků stravy odpovídal skutečný obsah luteinu deklarovanému obsahu luteinu, který byl uveden výrobcem doplňku stravy na obalu (etiketě) výrobku. Byla také porovnána kvalita doplňků stravy ve třech aplikačních formách. Doplňky stravy obsahující lutein v aplikační formě měkkých tobolek jsou nejodolnější vůči oxidaci luteinu, následuje tableta a nejhorší aplikační forma je tvrdá tobolka. Tato práce také shrnuje význam luteinu ve výživě člověka.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
šivel_2013_dp.pdf 1.408Mb PDF Zobrazit/otevřít
šivel_2013_vp.doc 29.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
šivel_2013_op.zip 49.33Kb Neznámý Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet