Stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí
Autor: Eliášová, Eliška
Vedoucí: Lazárková, Zuzana
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá stravitelností a obsahem vlákniny ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce charakterizuje vybrané druhy fazolí, jejich chemické složení a význam ve výživě člověka. Také je zde definována vláknina, její chemické složení, rozdělení podle rozpustnosti ve vodě, vlastnosti a fyziologický význam. Poslední dvě kapitoly jsou pak věnovány trávicímu traktu a trávení základních živin včetně působení trávicích enzymů. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu vlhkosti, popele, neutrálně-detergentní a hrubé vlákniny (pomocí přístroje ANKOM220 Fiber Analyzer) a stravitelnosti (pomocí inkubátoru Daisy II po vzájemné hydrolýze proteolytickými enzymy pepsinem a pankreatinem) v 10 vybraných druzích fazolí. Při analýze obsahu vlákniny bylo zjištěno, že nejvyšší průměrný obsah jak neutrálně-detergentní tak hrubé vlákniny byl stanoven u fazole navy bio. Dále bylo potvrzeno, že fazole mungo patří mezi nejlépe stravitelný druh fazolí.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23461
Datum: 2012-01-06
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25736


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
eliášová_2012_dp.pdf 2.022Mb PDF Zobrazit/otevřít
eliášová_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
eliášová_2012_op.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet