Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi |
Autor: |
Nevřalová, Jana
|
Vedoucí: |
Kráčmar, Stanislav
|
Abstrakt:
|
V diplomové práci je řešena problematika vyhodnocení nutričního složení měsíčního jídel-ního lístku ze ZŠ a MŠ ve Staré Vsi. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že pro děti před-školního věku jsou překročeny všechny hodnoty živin i vitaminů, některé (např. vitamin A) o více než 100 %. Výjimkou je obsah vápníku a vitaminu C, který je ve stravě ze školní jídelny hrazen pouze z 60 % doporučeného množství. U skupiny volných tuků a volných cukrů bylo toto množství překročeno téměř o 200 %. U dětí mladšího školního věku byly výsledky vyhodnocení nutričních faktorů vyváženější. Obsah většiny nutrientů byl v toleranci ?5 %, pouze tuky a vitamin A výrazněji překračo-valy doporučené dávky. U vitaminu C je dosažená hodnota pouze 55 %. Maso, mléko, tuky a cukry výrazně překračovaly hodnoty stanovené vyhláškou č. 107/2005 Sb., naopak mléč-né výrobky a ovoce byly pod stanovenou hranicí, množství ovoce dosahovalo pouze 6 %. Doporučujeme omezení volných tuků a snížení množství volného cukru. Také zařazení více čerstvé zeleniny by vyvážilo nedostatečný příjem vitaminu C. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/23154
|
Datum:
|
2012-01-06 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
25745
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet