Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení
Autor: Sobel, Richard
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Práce byla zaměřena na sledování změn zastoupení mikroorganismů během zrání u přírodního sýru typu Eidam. Pro stanovení přítomnosti bakterií se v současnosti, kromě tradičních izolačních technik např. plotnová metoda, používají moderní izolační metody molekulární biologie. Pro výzkum byla použita metoda molekulární biologie TGGE (gelová elektroforéza v teplotním gradientu) V jednotlivých vzorcích sýra byly nalezeny startérové kultury a non-starterové bakterie mléčného kvašení a také kontaminující bakterie. Na začátku zrání převládaly především startérové kultury, jejichž množství postupně klesalo, naopak v pozdějších stádiích zrání převládaly non-starterové kultury. Ve vzorcích sýra byly identifikovány, především na počátku zrání, i kontaminující bakterie Escherichia coli.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22597
Datum: 2012-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25533


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
sobel_2012_dp.pdf 1.480Mb PDF Zobrazit/otevřít
sobel_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
sobel_2012_op.pdf 130.9Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet