Antimikrobní účinky netradičních monoacylglycerolů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Antimikrobní účinky netradičních monoacylglycerolů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Antimikrobní účinky netradičních monoacylglycerolů
Autor: Hauerlandová, Iva
URI: http://hdl.handle.net/10563/22410
Datum: 2008-09-01
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 114 application/pdf
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Zabezpečení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin je hlavním cílem potravinářské mikrobiologie. Jedním z možných přístupů je snaha potlačit růst a množení nežádoucích mikroorganizmů přímo v potravinách. Přídavkem antimikrobik lze účinně blokovat či zpomalit růst kontaminující mikroflóry a prodloužit tak údržnost potravinového výrobku. Za tímto účelem jsou neustále hledány nové látky, které by mohly působit inhibičně na mikroorganizmy. Monoacylglyceroly jsou látky běžně se vyskytující v živočišných produktech s inhibičním účinkem vůči širokému spektru mikroorganizmů. Tyto látky by navíc díky svým emulgačním vlastnostem mohly i zlepšovat některé vlastnosti potravin. Předkládaná dizertační práce je zaměřena na studium antimikrobní aktivity monoacylglycerolů vůči mikroorganizmům, které mohou kontaminovat potraviny. Pro testování inhibičních účinků in vitro bylo připraveno sedm monoacylglycerolů lišících se povahou kyseliny vázané na glycerol. Zvoleny byly monoacylglyceroly mastných kyselin se sudým i lichým počtem uhlíků, monoacylglyceroly nenasycených mastných kyselin a monoacylglyceroly připravené z netradičních kyselin. Na základě výsledků studia antimikrobní aktivity monoacylglycerolů v podmínkách in vitro lze konstatovat, že inhibiční účinek těchto látek závisí na charakteru esterifikované kyseliny. Testované mikroorganizmy byly citlivé zejména k působení monoacylglycerolů kyselin s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci. Kromě snížení hustoty mikrobiální populace vedla aplikace monoacylglycerolů také k prodloužení lag-fáze a snížení specifické růstové rychlosti studovaných kmenů. Podle experimentálních výsledků získaných in vitro byly vybrány čtyři monoacylglyceroly, jejichž vliv na růst mikroorganizmů byl sledován ve vzorcích tavených sýrů. Vzhledem k tomu, že sporulující bakterie patří mezi nejzávažnější kontaminanty tavených sýrů, byly modelové vzorky sýrů zaočkovány právě sporulujícími bakteriemi rodu Bacillus a Clostridium. Růst těchto bakterií v tavených sýrech s přídavkem monoacylglycerolů byl sledován po dobu 140 dnů. Přídavek monoacylglycerolu kyseliny undekanové, undecenové a adamantan-1-karboxylové vedl k redukci či úplné inhibici růstu sporulujících bakterií v tavených sýrech. Nejlepších výsledků bylo však dosaženo s netradičním monoacylglycerolem adamantan 1 karboxylové kyseliny, jehož přítomnost v tavených sýrech bránila růstu bakterií Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Clostridium butyricum.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
hauerlandová_2012_dp.pdf 11.25Mb PDF Zobrazit/otevřít
hauerlandová_2012_vp.doc 31Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
hauerlandová_2012_op.zip 156.3Kb Neznámý Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet