Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531 |
Autor: |
Klčovská, Pavlína
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách účinkem mikrobiálních enzymů. Vysoké koncentrace biogenních aminů mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Práce se zabývá vlivem vnějších faktorů (vliv aerobního a anaerobního prostředí, vliv přídavku aminokyseliny histidinu o různé koncentraci, vliv teploty, vliv pH, vliv přídavku NaCl a vliv přítomnosti kofaktoru pyridoxal-5-fosfátu), které mohou ovlivňovat dekarboxylázovou aktivitu enterobakterií. Nejvyšší produkce histaminu byla zjištěna v případě, že byl Enterobacter aerogenes CCM 2531 kultivován bez přístupu kyslíku při teplotě 37 °C v bujónu o pH 6 se 2,0 % (w/v) histidinu a 0,005 % (w/v) pyridoxalfosfátu. Dekarboxylázová aktivita byla u tohoto kmene ovlivněna zejména pH, dostupností kyslíku a koncentrací přidané aminokyseliny, ostatní testované faktory měly na produkci histaminu menší vliv. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/17818
|
Datum:
|
2011-05-09 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav chemie |
Studijní obor:
|
Chemie potravin a bioaktivních látek |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
16319
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet