Bezpečnost potravin živočišného původu - Mikrobiologická analýza povrchu drůbežího masa a následná dekontaminace
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Bezpečnost potravin živočišného původu - Mikrobiologická analýza povrchu drůbežího masa a následná dekontaminace |
Autor: |
Molatová, Zuzana
|
Vedoucí: |
Březina, Pavel
|
Abstrakt:
|
V oblasti průmyslového zpracování drůbeže je v posledních letech věnována velká pozornost problematice eliminace patogenních mikroorganismů z drůbežího masa. Mezi technologiemi zvažovanými jako relevantní účinná řešení, se jako jednou z vhodných možností, jeví využití organických kyselin. V této souvislosti byl testován vliv účinku kyseliny citronové nebo její kombinace s kyselinou mléčnou na přirozenou mikroflóru kuřecí kůže. Antimikrobiální efekt obou organických kyselin je pravděpodobně způsoben nejen snížením hodnoty pH, ale i specificky nedisociovanou formou. V rámci diplomové práce byly vzorky chlazené drůbeže povrchově ošetřeny kyselinou citronovou (samostatně) a dále v kombinaci s kyselinou mléčnou. Vzorkování povrchu kůže bylo provedeno destruktivní metodou výplachu a to každý den skladování až do vypršení data spotřeby uvedeného výrobcem. Byly sledovány celkové počty mikroorganismů, dále indikátorová skupina koliformních bakterií, kvasinky a plísně. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/1691
|
Datum:
|
2006-05-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
Studijní obor:
|
Ekonomika a hygiena výživy |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
2269
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet