Vliv monolaurinu na růst sporulujících bakterií v tavených sýrech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv monolaurinu na růst sporulujících bakterií v tavených sýrech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv monolaurinu na růst sporulujících bakterií v tavených sýrech
Autor: Gergela, David
Vedoucí: Doležálková, Iva
Abstrakt: Cílem předkládané bakalářské práce je studium antimikrobiálních účinků monoacylglyce-rolu kyseliny laurové na sporulující mikroorganizmy v tavených sýrech. Vzorky tavených sýrů byly zaočkovány kmeny Bacillus cereus CCM 2010, Bacillus subtilis subsp. spizizenii CCM 4062, Clostridium sporogenes CAPM 6329 a Clostridium butyricum CAPM 6342. Monoacylglycerol byl aplikován v koncentracích 0,1, 0,5 a 0,15 % w/w. Tavené sýry byly uchovávány při teplotě 6 ??2 °C a růst bakterií ve vzorcích tavených sýrů byl sledován po dobu 141 dní. Výsledky ukazují, že přídavek monolaurinu v koncentraci 0,01 a 0,05 % w/w nepůsobí inhibičně na růst sporulujících bakterií rodu Bacillus a Clostridium. Nejvyšší tes-tovaná koncentrace 0,15 % w/w však vedla k částečné inhibici růstu, která byla pozorována téměř po celou dobu skladování.
URI: http://hdl.handle.net/10563/16534
Datum: 2011-05-30
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie a mikrobiologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22750


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
gergela_2011_bp.pdf 1.548Mb PDF Zobrazit/otevřít
gergela_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
gergela_2011_op.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet