Monitoring mikrobiologické kvality vín
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Monitoring mikrobiologické kvality vín |
Autor: |
Křížková, Olga Novotná
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Tato bakalářská práce je zaměřena na monitoring mikrobiologické kvality vín vyráběných v Moravských vinařských závodech Bzenec s.r.o. Teoretická část popisuje technologii výroby vína, mikroflóru vína a mikrobiologické kontaminanty, které ovlivňují výslednou kvalitu vína. Nejčastějšími kontaminanty nalahvovaných vín jsou zejména kvasinky a bakterie, které svou mikrobiální činností mohou vyvolat sekundární kvašení, zákal nebo křís a tím narušit výslednou senzorickou jakost vína (nikoli však zdravotní nezávadnost). Cílem praktické části byla analýza přítomnosti mikroorganizmů v konečných produktech vína v průběhu jednoho roku a vyhodnocení získaných údajů o mikrobiologické kvalitě bílých a červených vín. Získané výsledky prokazují dobrou mikrobiologickou kvalitu hotových výrobků. Počet vzorků překračujících limit daný interní směrnicí Moravských vinařských závodů Bzenec s.r.o. u kvasinek, bakterií a plísní nepřekročil 10 % za celé monitorovací období ani u bílých ani u červených vín. Podmínky interní směrnice byly ve všech případech splněny. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/16434
|
Datum:
|
2011-08-04 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
22732
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet