Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů |
Autor: |
Konečná, Lucie
|
Vedoucí: |
Hladká, Kristýna
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv přídavku alginátů do taveného sýra. Algináty se v potravinářství běžně používají jako zahušťovadla, stabilizátory a látky upravující texturu. Byly použity tři výrobní druhy alginátu sodného o různých koncentracích. Tavení probíhalo za přídavku tavících solí i bez nich. Hodnocení výsledného produktu byla zaměřena na proveditelnost tavby, vybrané texturní parametry a senzorické posouzení. Kromě toho byla sledována hodnota pH. Zkoumána byla rovněž homogenita vzorků vyrobených bez přídavku tavících solí. Při senzorickém hodnocení se sledovalo kromě homogenity i vzhled a konzistence vyrobených vzorků taveného sýra. Výsledky ukazují, že algináty mají vliv hlavně na pevnost a lepivost, v menší míře i na soudržnost vzorků taveného sýra. Vliv alginátů na hodnotu pH je minimální. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/15644
|
Datum:
|
2011-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
22623
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet