Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů
Autor: Konečná, Lucie
Vedoucí: Hladká, Kristýna
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv přídavku alginátů do taveného sýra. Algináty se v potravinářství běžně používají jako zahušťovadla, stabilizátory a látky upravující texturu. Byly použity tři výrobní druhy alginátu sodného o různých koncentracích. Tavení probíhalo za přídavku tavících solí i bez nich. Hodnocení výsledného produktu byla zaměřena na proveditelnost tavby, vybrané texturní parametry a senzorické posouzení. Kromě toho byla sledována hodnota pH. Zkoumána byla rovněž homogenita vzorků vyrobených bez přídavku tavících solí. Při senzorickém hodnocení se sledovalo kromě homogenity i vzhled a konzistence vyrobených vzorků taveného sýra. Výsledky ukazují, že algináty mají vliv hlavně na pevnost a lepivost, v menší míře i na soudržnost vzorků taveného sýra. Vliv alginátů na hodnotu pH je minimální.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15644
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 22623


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
konečná_2011_dp.pdf 2.538Mb PDF Zobrazit/otevřít
konečná_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
konečná_2011_op.doc 93Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet