Kvalitativní změny u chleba s přídavkem mouky ze zrníček révy vinné
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Kvalitativní změny u chleba s přídavkem mouky ze zrníček révy vinné |
Autor: |
Trnčák, Svatopluk
|
Vedoucí: |
Boudová Pečivová, Pavlína
|
Abstrakt:
|
Cílem této diplomové práce bylo sledovat vliv přídavku mouky z révy vinné a chlebové směsi Backmischung na chemické vlastnosti pšeničných těst a následně na reologické a senzorické vlastnosti hotových výrobků. Reologické vlastnosti byly měřeny na texturním analyzátoru TA-XT Plus. Byly zjištěny rozdíly v tuhosti (F), tuhosti (A), lepivosti (F). Vlivem přídavku mouky z révy vinné se snižovalo pH. Celkový obsah vody v těstech se vlivem přídavku mouky z révy vinné také snižoval. Nejnižší byl celkový obsah vody u těst vyrobených z chlebové směsi Backmischung. V senzorických charakteristikách byly zjiště-ny rozdíly v chuti, barvě a celkovém hodnocení (kvalitě). Vyšší přídavek mouky z révy vinné 80 g.kg-1 a 100 g.kg-1 negativně ovlivňoval organoleptické vlastnosti oproti kontrol-nímu vzorku. Reologické výsledky ukázaly, že vzorky těst i hotových výrobků z chlebové směsi Backmischung měly v obou parametrech tuhost (F) a tuhost (A) nejvyšší tuhost. Těsta vy-robená z chlebové směsi Backmischung měla nejvyšší lepivost (F). |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/15358
|
Datum:
|
2011-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
22646
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet