Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech
Autor: Navrátil, Jan
Vedoucí: Doležálková, Iva
Abstrakt: Předložená práce se zabývá růstem sporulujících bakterií v taveném sýru s různým obsahem tuku v sušině a také inhibičním účinkem monoacylglycerolů a karagenanu v matrici taveného sýra. Modelové vzorky byly ihned po tavení zaočkovány kulturou Bacillus cereus a Bacillus subtilis a během skladování při 6 ? 2 °C byl stanovován celkový počet mikroorganizmů. Z výsledků vyplývá, že přídavek 0,15 % w/w monoacylglycerolu kyseliny undekanové (MAG C11:0) způsobil úplnou inhibici růstu testovaných bacilů. Senzorickou analýzou bylo prokázáno negativní ovlivnění chuti a vůně taveného sýra přídavkem 0,15 % w/w MAG C11:0. Ostatní použité monoacylglyceroly nevykazovaly takový inhibiční efekt a ani přídavek karagenanu neměl vliv na růst bakterií B. cereus a B. subtilis.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15347
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22817


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
navrátil_2011_dp.pdf 4.238Mb PDF Zobrazit/otevřít
navrátil_2011_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
navrátil_2011_op.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet