Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení |
| Autor: |
Bačáková, Marie
|
| Vedoucí: |
Kramářová, Daniela
|
|
Abstrakt:
|
Tato práce je zaměřena na získání komplexních informací o brokolici (Brassica oleracea convar. Italica). Brokolice je zelenina patřící do čeledi brukvovitých a obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy skupiny B a dále vitaminy C,A,E, kyselina listová, karotenoidy, glukosinoláty a flavonoidy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že brokolice obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se brokolice řadí mezi velmi zdravé zeleniny. Práce dále pojednává o stanovování těchto látek pomocí metody HPCL (Vysoceúčinná kapalinová chromatografie). |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/1417
|
|
Datum:
|
2006-05-31 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
|
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
|
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
2297
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet