Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí
Autor: Jedličková, Lenka
Vedoucí: Hladká, Kristýna
Abstrakt: Cílem této diplomové práce bylo studium možností náhrady fosforečnanových tavicích solí kyselinou adipovou a adipanem sodným. Experiment byl rozdělen na dvě části. V první části byly hledány použitelné koncentrace a poměry aplikovaných přídatných látek. Předmětem zkoumání v druhé části byl vliv zralosti suroviny. Modelové vzorky tavených sýrů byly vyrobeny v laboratorních podmínkách. Po 14 dnech skladování byly výrobky senzoricky posouzeny. Při senzorické analýze byla hodnocena homogenita, konzistence a vzhled vzorku. Výsledky senzorické analýzy byly doplněny naměřenými hodnotami pH. Jako homogenní byly hodnoceny zejména vzorky s přídavkem 1,0 a 1,5 % (w/w) směsi kyseliny adipové a adipanu sodného v poměru 25:75 a 0:100. Optimální zralost suroviny pro získání makroskopicky homogenního produktu byla dva a čtyři týdny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/13762
Datum: 2010-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 14670


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
jedličková_2010_dp.pdf 31.30Mb PDF Zobrazit/otevřít
jedličková_2010_vp.doc 37.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
jedličková_2010_op.doc 41.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet