Název: | Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus |
Autor: | Vaňátková, Zuzana |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/13656 |
Datum: | 2010-04-01 |
Vydavatel: |
|
Dostupnost: | Bez omezení |
Abstrakt:
Tato práce se zabývala charakterizací kmenů Streptococcus thermophilus. V souvislosti s technologií výroby a bezpečností potravin byla zkoumána acidifikační aktivita, produkce exopolysacharidů, aminokyselin a biogenních aminů či rezistence kmenů Str. thermophilus vůči antibiotikům. Pozornost byla zaměřena především na produkci thermophilinu a inhibiční účinky kmenů Str. thermophilus. Dále byly využity metody molekulární biologie jak k identifikaci kmenů Str. thermophilus, tak k jejich typizaci, charakterizaci a určení diverzity jednotlivých kmenů. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Gen pro tvorbu thermophilinu 13 (Str. thermophilus thermophilin 13 operon) byl stanoven u 8 z 12 kmenů Str. thermophilus. Sledováním inhibičních účinků bylo určeno, že kmeny obsahující gen pro thermophilin 13, vykazovaly výraznější antibakteriální účinky než kmeny neobsahující tento gen. Navíc, bylo potvrzeno, že použité metody molekulární biologie jsou vhodným prostředkem k diagnostice kmenů Str. thermophilus.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
vaňátková_2010_vp.doc | 64.5Kb | Microsoft Word |
Zobrazit/ |
vaňátková_2010_op.zip | 4.923Mb | Neznámý |
Zobrazit/ |