Vliv aplikace fosforečnanů a nízkoesterifikovaného pektinu na viskoelastické vlastnosti tavených sýrů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv aplikace fosforečnanů a nízkoesterifikovaného pektinu na viskoelastické vlastnosti tavených sýrů |
Autor: |
Voldánová, Barbora
|
Vedoucí: |
Sádlíková, Ivana
|
Abstrakt:
|
Cílem této práce bylo zkoumat vliv aplikace fosforečnanů a nízkoesterifikovaného pektinu na viskoelastické vlastnosti tavených sýrů. Práce se skládala za dvou experimentů, kdy v prvním byl zkoumán vliv přídavku různých fosforečnanů (mono-, di-, tri- a polyfosforeč-nanů) na texturní vlastnosti tavených sýrů. Druhý experiment se zabýval přídavkem směsi dvou různých fosforečnanů v měnícím se poměru (polyfosforečnan s monofosforečnanem nebo difosforečnanem). V obou případech byly vyrobeny i vzorky obsahující 0,4 % w/w pektinu. Chemická a reologická analýza ukázaly, že různé typy fosforečnanů mají odlišný vliv na pH (ve většině případů ho zvyšují) i na viskoelastické vlastnosti. Tuhost vzorků rostla v následujícím pořadí: monofosforečnan, di- a polyfosforečnan, trifosforečnan. Pou-žitím směsi 2 fosforečnanů se ukázalo, že čím více je ve směsi mono- nebo difosforečnanů, tím vyšší je pH. A taktéž čím více je polyfosforečnanu ve směsi, tím roste i tuhost vzorku, ale jen do určité hranice. Přídavkem pektinu došlo ke zvýšení tuhosti vzorků. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/12682
|
Datum:
|
2010-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
14549
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet