Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus
Autor: Miklíková, Hana
Vedoucí: Vaňátková, Zuzana
Abstrakt: Diplomová práce se zaměřila na charakterizaci kmenů Streptococcus thermophilus dle vybraných vlastností důležitých z hlediska technologie a bezpečnosti potravin. Studovanými vlastnostmi jak v teoretické, tak praktické části byly produkce exopolysacharidů, produkce enzymu ureáza, schopnost acidifikace a rezistence vůči antibiotikům. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků a to z důvodu technologicky významné produkce exopolysacharidů, které mohou prispět ke zlepšení textury a stabilizaci těchto výrobků. Dále bylo prokázáno, že studované kmeny Streptococccus thermophilus se řadily ke středně i vysoce okyselujícím druhům a také bylo zjištěno, že metabolizmus močoviny nemá žádný vliv na acidifikační aktivitu daných kmenů. Poslední vlastností, která byla sledována, byla rezistence vůči antibiotikům, kdy byly dané kmeny určeny jako citlivé.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12541
Datum: 2010-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 15042


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
miklíková_2010_dp.pdf 4.891Mb PDF Zobrazit/otevřít
miklíková_2010_vp.doc 46Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
miklíková_2010_op.doc 36Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet