Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů |
Autor: |
Křížová, Táňa
|
Vedoucí: |
Lehocký, Marián
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci antibakteriálních obalových materiálů pro využití v potravinářském průmyslu. Jako substrát byl použit polyetylén v důsledku širokého spektra aplikací v obalovém průmyslu. Antibakteriální činidla byla na povrch nanesena po povrchové úpravě, která spočívala v několika krocích. Nejprve byl vzorek definovaným způsobem očištěn a následně byl předmětem plazmové depozice, po níž byl na povrch roubován makromolekulární řetězec charakteru polymerního hřebene s aminovými koncovými skupinami. Během postupných kroků byly vzorky charakterizovány pomocí několika analytických metod: infračervené spektroskopie, skenovací elektronové mikroskopie, antibakteriálních testů, měření povrchové energie a taktéž rentgenové fotoelektronové spektroskopie. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/12013
|
Datum:
|
2010-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
14689
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet