Příprava emulzí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Příprava emulzí

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Příprava emulzí
Autor: Ševčíková, Petra
Vedoucí: Vltavská, Pavlína
Abstrakt: Tato práce je zaměřena na přípravu emulzí a studium vlivu různých faktorů na stabilitu emulzí. K přípravě emulzí byla použita metoda emulgace systémem dvou emulgátorů. U vyrobených emulzí byla měněna hodnota HLB, podmínky skladování, koncentrace emulgátorů a poměr olejové a vodné fáze. Pomocí vizuálního pozorování a mikroskopie byla u těchto emulzí provedena základní charakteristika. Bylo zjištěno, že všechny zmíně-né faktory mají nesporný vliv na stabilitu emulze. Nejlepších výsledků stability bylo dosa-ženo u emulzí při hodnotě HLB = 11,5, koncentraci emulgátorů 5 % a teplotě skladování 4 °C. Při těchto podmínkách se nám podařilo vyrobit stabilní mléčně bílé emulze o poměru olejové a vodné fáze (o/v) 5/95, 20/80 a 25/75, u nichž jejich stabilita přetrvala i po 5 dnech testování. Dále pak emulzi o poměru o/v = 30/70, která byla stabilní i po 12 dnech testování.
URI: http://hdl.handle.net/10563/11218
Datum: 2010-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 14807


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
ševčíková_2010_dp.pdf 1.681Mb PDF Zobrazit/otevřít
ševčíková_2010_vp.doc 31.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
ševčíková_2010_op.doc 71.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet