Název: | Studium možností snížení obsahu tavicích solí v tavených sýrech |
Autor: | Černíková, Michaela |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/10756 |
Vydavatel: |
|
Dostupnost: | Bez omezení |
Abstrakt:
Cílem této dizertační práce byla možnost nahrazení tradičních fosforečnanových a/nebo citrátových tavicích solí při výrobě tavených sýrů. Použity byly vybrané hydrokoloidy: nízkoesterifikovaný pektin, kappa- a iota-karagenan, modifikovaný škrob s esterově vázaným oktenyljantaranem sodným a lokustová guma. U modelových vzorků byla zkoumána jejich homogenita metodami senzorické analýzy, dynamické oscilační reometrie a obrazové analýzy mikroskopických preparátů. Prokázalo se, že s použitím 1,0 kappa-karagenanu lze vyrobit plně homogenní tavený sýr, aniž by bylo použito tradičních fosforečnanových tavicích solí. Technologie výroby tavených sýrů bez tavicích solí byla ověřena v provozních podmínkách. Nakonec byla optimalizována barvicí technika pro identifikaci přidaných hydrokoloidů.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
černíková_2009_op.zip | 5.130Mb | Neznámý |
Zobrazit/ |