Toxiny bakterií rodu Clostridium
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Toxiny bakterií rodu Clostridium |
Autor: |
Kašpárková, Věra
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Většina klostridií je schopna tvořit toxiny, které způsobují onemocnění lidí i zvířat. Tyto toxiny jsou proteinové povahy. Klostridia tvoří buď neurotoxiny nebo histotoxiny. Ke skupině neurotoxinů patří botulotoxin produkovaný Clostridium botulinum a způsobující onemocnění zvané botulizmus a tetanospasmin produkovaný Clostridium tetani, které způsobuje onemocnění zvané tetanus. Tyto dva toxiny patří mezi nejnebezpečnější bakteriální toxiny. I velmi malé dávky způsobují smrt organizmu. Výskyt tetanu je dnes již omezen díky očkování a botulizmus není tak častý, díky vysokým mikrobiálních kontrolách potravin. Ke skupině histotoxinů patří toxiny produkované Clostridium perfringens, Clostridium novyi A, Clostridium septicum a Clostridium difficile. Tyto druhy způsobují klostridiové myonekrózy, alimentární intoxikace, průjmy a pseudomembránové enterokolitidy. I přes svou vysokou toxicitu je možno klostridia použít v lékařství jako léčbu dětské mozkové obrny a nebo při průmyslové výrobě bioetanolu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/10081
|
Datum:
|
2009-05-27 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
12499
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet