Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Macků, Ivana
dc.contributor.author Flasarová, Radka
dc.date.accessioned 2010-07-17T20:20:54Z
dc.date.available 2010-07-17T20:20:54Z
dc.date.issued 2009-05-27
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9369
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v sýrech s plísní na povrchu během dvouměsíčního skladování. Sýry s plísní na povrchu byly skladovány v lednici při teplotě 6 +- 2 °C. U všech vzorků byla provedena základní chemická analýza. Obsah biogenních aminů ve výše uvedených plísňových sýrech byl stanoven pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a spektrofotometrickou detekcí použitím Automatického analyzátoru aminokyselin AAA 400. Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy spermidin, spermin, putrescin a kadaverin. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných sýrech s plísní na povrchu byl spermidin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člověka. Agamatin, histamin a tryptamin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků. cs
dc.format 50 s., 2 s. příloh. cs
dc.format.extent 806996 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biogenní aminy cs
dc.subject plísňový sýr cs
dc.subject iontově-výměnná chromatografie cs
dc.subject Biogenic amines en
dc.subject mould cheese en
dc.subject ion-exchange chromatography en
dc.title Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech cs
dc.title.alternative The effect of storage duration on biogenic amine content in mould cheese en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Růžičková, Jana
dc.date.accepted 2009-06-10
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor work was to investigate the amount of biogenic amines in mouldripened cheeses. There were analysed three commercial brands of mould-ripened cheese that were stored in the refrigerator at 6 +- 2 °C. All samples were subjected to basic chemical analysis. The content of biogenic amines samples was determined by using ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection by Amino acid analyser AAA 400. Spermidine, spermine, putrescine and cadaverine were detected in all samples. Spermidine was quantitatively the most important of all detected biogenic amines. It was found that the total amount of biogenic amines during 8 weeks of storage was not dangerous for health of consumers. Agmatine, histamine and tryptamine were not found in any analysed samples. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 11993
dc.date.assigned 2009-02-17
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
flasarová_2009_bp.pdf 788.0Kb PDF View/Open
flasarová_2009_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open
flasarová_2009_op.doc 50.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account