dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Koubská, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T16:19:11Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T16:19:11Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8896
|
|
dc.description.abstract |
V této práci byly přiblíženy nejpoužívanější metody molekulární biologie, z nichž největší pozornost byla věnována metodě PCR. O metodě PCR bylo pojednáno v teoretické části ve dvou samostatných kapitolách. Cílem praktické části bylo optimalizovat metodu PCR pro detekci Salmonella a E. coli. Byl sledován vliv annealingové teploty na výsledek detekce. Na základě optimalizace jednotlivých detekčních reakcí byla poté provedena paralelní detekce Salmonella a E. coli metodou multiplex PCR. Jelikož byly metodou multiplex PCR detekovány všechny specifické produkty, byla tato metoda aplikována na vzorky kuřecího masa a kuřecí kůže. Z uměle zaočkovaných vzorků byla DNA získána metodou povaření v PCR pufru. Použitím tohoto postupu v kombinaci s metodou multiplex PCR bylo umožněno současně detekovat bakterii Salmonella a E. coli. |
cs |
dc.format |
64 s. |
cs |
dc.format.extent |
1322955 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
polymerázová řetězová reakce
|
cs |
dc.subject |
annealingová teplota
|
cs |
dc.subject |
optimalizace
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
Salmonella
|
cs |
dc.subject |
E. coli
|
cs |
dc.subject |
polymerase chain reaction
|
en |
dc.subject |
annealing temperature
|
en |
dc.subject |
optimalization
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
Salmonella
|
en |
dc.subject |
E. coli
|
en |
dc.title |
Optimalizace PCR metody pro detekci Salmonella a E. coli |
cs |
dc.title.alternative |
Optimalization of PCR method for the detection of Salmonella and E. coli |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Holko, Ivan |
|
dc.date.accepted |
2009-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The most frequently used molecular biology methods are described in this work. PCR method is the most common used method in this field. The aim of the practical part was to optimise the PCR method for the detection of Salmonella and E. coli. The effect of annealing temperature on PCR was observed. Parallel detection of Salmonella and E. coli was carried out by multiplex PCR method. Based on these results the multiplex PCR method was applied to chicken meat and chicken skin samples. DNA was recovered from artificially inoculated samples by boiling in PCR buffer. Use of this procedure in combination with multiplex PCR method is suitable method for parallel detection of Salmonella and E. coli. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12501
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
A |
|