dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Sikora, David
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T16:12:08Z |
|
dc.date.available |
2012-02-17T13:49:54Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8877
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce je změřena na charakterizaci rostliny Tribulus terrestris z botanického i chemického hlediska. Důraz je kladen na její významné obsahové látky, na jejich vlastnosti a to jak z chemického, tak farmakologického aspektu. Praktická část naplňuje cíl diplomové práce, kterým bylo pomocí chromatografických metod analyzovat vybrané skupiny látek rostliny Tribulus terrestris. Analýza je soustředěna na metody plošné chromatografie a především na metody, které jsou vhodné k provozní kontrole při průmyslovém zpracování. Získané výsledky jsou vyhodnoceny dostupnými metodami. Dále jsou výsledky statisticky zpracovány a na závěr celkově vyhodnoceny. |
cs |
dc.format |
79 s, 13 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
6342041 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 18.05.2011 |
|
dc.subject |
Kotvičník zemní
|
cs |
dc.subject |
Tribulus terrestris
|
cs |
dc.subject |
saponiny
|
cs |
dc.subject |
dioscin
|
cs |
dc.subject |
chromatografie
|
cs |
dc.subject |
Puncturevine
|
en |
dc.subject |
Tribulus terrestris
|
en |
dc.subject |
saponins
|
en |
dc.subject |
dioscin
|
en |
dc.subject |
chromatography
|
en |
dc.title |
Analýza vybraných látek z rostliny Tribulus terrestris chromatografickými metodami. |
cs |
dc.title.alternative |
Analysis of selected substances from Tribulus terrestris plants using chromatographic methods. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2009-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the dissertation is focused on characterization of Tribulus terrestris plant from both botanical and chemical point of view. Emphasis is laid on the important substances contained in it and its properties with consideration of both chemical and pharmacological aspects. The aim of the whole dissertation is the practical part; it consists in analysing suitable groups of Tribulus terrestris plant using chromatographic methods. The analysis is focused on the methods of area chromatography and in particular on the methods that are suitable for operational monitoring during industrial processing. The results obtained are assessed using the methods available. The results are also processed statistically and evaluated generally in the conclusion. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.rights.auth |
IP |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
11915
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-16 |
|
utb.result.grade |
A |
|