dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Zaoralová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T13:15:02Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T13:15:02Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-28 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8522
|
|
dc.description.abstract |
Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty. |
cs |
dc.format |
52 s., 6 s. |
cs |
dc.format.extent |
936851 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ekologické zemědělství
|
cs |
dc.subject |
biopotravina
|
cs |
dc.subject |
biojogurt
|
cs |
dc.subject |
senzorika
|
cs |
dc.subject |
mikrobiologie
|
cs |
dc.subject |
vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
organic farming
|
en |
dc.subject |
organic food
|
en |
dc.subject |
bioyogurt
|
en |
dc.subject |
sensors
|
en |
dc.subject |
microbiology
|
en |
dc.subject |
characteristics
|
en |
dc.title |
Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin |
cs |
dc.title.alternative |
Microbiological and sensory characteristics of organic food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2009-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
Organic food has become very popular commodity at the end of the 20th century. This work is dedicated to organic foods and their organoleptic and microbiological properties. Describes organic farming, its history, legislation and directives, defines organic food and organic product. In the practical part is examined in detail 6 different samples of bioyo-ghurt and conventional yoghurt. These samples were monitored by the total number of microorganisms, thermophilic microorganisms, yeast and moulds, and these results were then compared with the decree. In addition, the organoleptic properties were observed bi-oyoghurts and conventional yoghurts. The results of microbiological analysis showed that the decree meet almost all the reference samples bioyoghurts and conventional yoghurt. Results of sensory analysis showed that consumers are more prefered bioyoghurts. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7828
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
A |
|