dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Bártová, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T11:29:54Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T11:29:54Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8310
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce byly charakterizovány bakterie mléčného kvašení se zaměřením na druh Lactococcus lactis. Dále byly popsány metody izolace bakteriální DNA, polymerázová řetězová reakce a její modifikace, zejména RAPD. Tato metoda byla popsána v rámci identifikace a rozlišení různých kmenů laktokoků či typizace bakterií mléčného kvašení. V praktické části byla provedena optimalizace metodiky izolace DNA z bakterií rodu Lactococcus a dále srovnání fingerprintu 16 studovaných kmenů Lactococcus lactis metodou RAPD s použitím různých primerů. Závěrem byly vyhodnoceny výsledky týkající se vzájemného odlišení poddruhů lactis a cremoris. |
cs |
dc.format |
87 s. |
cs |
dc.format.extent |
6255170 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Bakterie mléčného kvašení; Lactococcus lactis; Bakteriální DNA; Polymerázová řetězová reakce
|
cs |
dc.subject |
PCR; Agarózová gelová elektroforéza; Polymorfismus náhodně amplifikované DNA
|
cs |
dc.subject |
RAPD; RAPD profil
|
cs |
dc.subject |
Lactic Acid Bacteria; Lactococcus lactis; Bacterial DNA; Polymerase Chain Reaction
|
en |
dc.subject |
PCR; Agarose gel electrophoforesis; Randomly Amplified polymorphic DNA
|
en |
dc.subject |
RAPD; RAPD profile
|
en |
dc.title |
RAPD profil vybraných kmenů laktokoků |
cs |
dc.title.alternative |
RAPD profile of selected Lactococcus strains |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležálková, Iva |
|
dc.date.accepted |
2009-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
In theoretical parts of Master thesis the lactic acid bacteria were characterized with a view to species Lactococcus lactis. Than the methods of isolation bacterial DNA, polymerase chain reaction (PCR) and its modification especially RAPD were described. RAPD method was characterized in terms of identification and separation of various strains of lactococci or typing of lactic acid bacteria (LAB). In practical parts the optimalization of methodics isolation DNA from bacteria of genus Lactococcus and subsequently the comparison of fingerprint of 16 Lactococcus lactis strains tested by RAPD method using the various primers were effected. At the conlusion the results of differentiation of species lactis and cremoris were evaluated. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
10899
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-09 |
|
utb.result.grade |
A |
|