RAPD profil vybraných kmenů laktokoků

DSpace Repository

Language: English čeština 

RAPD profil vybraných kmenů laktokoků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Bártová, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-17T11:29:54Z
dc.date.available 2010-07-17T11:29:54Z
dc.date.issued 2009-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8310
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce byly charakterizovány bakterie mléčného kvašení se zaměřením na druh Lactococcus lactis. Dále byly popsány metody izolace bakteriální DNA, polymerázová řetězová reakce a její modifikace, zejména RAPD. Tato metoda byla popsána v rámci identifikace a rozlišení různých kmenů laktokoků či typizace bakterií mléčného kvašení. V praktické části byla provedena optimalizace metodiky izolace DNA z bakterií rodu Lactococcus a dále srovnání fingerprintu 16 studovaných kmenů Lactococcus lactis metodou RAPD s použitím různých primerů. Závěrem byly vyhodnoceny výsledky týkající se vzájemného odlišení poddruhů lactis a cremoris. cs
dc.format 87 s. cs
dc.format.extent 6255170 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Bakterie mléčného kvašení; Lactococcus lactis; Bakteriální DNA; Polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject PCR; Agarózová gelová elektroforéza; Polymorfismus náhodně amplifikované DNA cs
dc.subject RAPD; RAPD profil cs
dc.subject Lactic Acid Bacteria; Lactococcus lactis; Bacterial DNA; Polymerase Chain Reaction en
dc.subject PCR; Agarose gel electrophoforesis; Randomly Amplified polymorphic DNA en
dc.subject RAPD; RAPD profile en
dc.title RAPD profil vybraných kmenů laktokoků cs
dc.title.alternative RAPD profile of selected Lactococcus strains en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležálková, Iva
dc.date.accepted 2009-06-02
dc.description.abstract-translated In theoretical parts of Master thesis the lactic acid bacteria were characterized with a view to species Lactococcus lactis. Than the methods of isolation bacterial DNA, polymerase chain reaction (PCR) and its modification especially RAPD were described. RAPD method was characterized in terms of identification and separation of various strains of lactococci or typing of lactic acid bacteria (LAB). In practical parts the optimalization of methodics isolation DNA from bacteria of genus Lactococcus and subsequently the comparison of fingerprint of 16 Lactococcus lactis strains tested by RAPD method using the various primers were effected. At the conlusion the results of differentiation of species lactis and cremoris were evaluated. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 10899
dc.date.assigned 2009-02-09
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bártová_2009_dp.pdf 5.965Mb PDF View/Open
bártová_2009_vp.doc 47Kb Microsoft Word View/Open
bártová_2009_op.doc 53.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account