Mikrobiologie piva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikrobiologie piva

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Štáhlová, Liběna
dc.date.accessioned 2010-07-17T10:48:52Z
dc.date.available 2010-07-17T10:48:52Z
dc.date.issued 2009-05-27
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8232
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá surovinami pro výrobu piva a jeho samotnou výrobou. Mezi hlavní pivovarské suroviny se řadí slad, chmel a varní voda, jež jsou dále použity ve výrobním procesu. Technologický postup výroby piva je dělen na dvě hlavní části, na výrobu mladiny a výrobu piva. Z mikrobiologického hlediska se při výrobě piva uplatňují pivovarské kvasinky, a to dva druhy Saccharomyces carlsbergensis a Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces carlsbergensis se vyskytují u spodně kvašených piv a Saccharomyces cerevisiae u svrchně kvašených piv. Důležitou vlastností piva je jeho mikrobiologická nezávadnost. Mezi mikroorganismy způsobující kažení a zároveň znehodnocení piva se řadí hlavně mléčné bakterie, které řadíme mezi grampozitivní bakterie, dále některé druhy gramnegativních bakterií, divoké kvasinky a plísně. cs
dc.format 47 s. cs
dc.format.extent 2108050 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject pivovarské suroviny cs
dc.subject výroba piva cs
dc.subject pivovarské kvasinky cs
dc.subject grampozitivní bakterie cs
dc.subject gramnegativní bakterie cs
dc.subject divoké kvasinky cs
dc.subject plísně cs
dc.subject brewing raw materials en
dc.subject production of beer en
dc.subject brewer's trast en
dc.subject grampositive bakteria en
dc.subject gramnegative bakteria en
dc.subject wild trast en
dc.subject mold en
dc.title Mikrobiologie piva cs
dc.title.alternative Microbiology of beer en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2009-06-12
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the raw materials for the production of beer and its own production. The main raw material is one of brewing malt, hops and water which are also used in the manufacturing process. Technological process of beer production is divided into two main parts, namely the production of wort and beer production. From a microbiological point of view is applied in the manufacture of beer brewer's yeast and two species of Saccharomyces carlsbergensis and Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces carlsbergensis occur for bottom fermented beers and Saccharomyces cerevisiae in the top fermented beers. Important feature of beer is its microbiological safety. Among the microorganisms that cause spoilage, while depreciation of beer is one of mainly lactic bacteria, which ranks among the grampositive bacteria, and certain types of gramnegative bacteria, wild yeast and molds. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12509
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
štáhlová_2009_bp.pdfBlocked 2.010Mb PDF View/Open
štáhlová_2009_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
štáhlová_2009_op.doc 42.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account