dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Jurčová, Dora
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T07:56:36Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T07:56:36Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-28 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7910
|
|
dc.description.abstract |
Monoacylglyceroly patří k nejdůležitějším esterům glycerolu a mastných kyselin, které nachází široké uplatnění v potravinářství jako emulgátory a aditiva. Bakalářská práce se zabývá inhibičními účinky 1-monoacylglycerolu kyseliny kaprinové (monokaprinu) v rozmezích koncentrací 25 - 1500 mg.l-1 na růst vybraných grampozitiv-ních (Enterococcus, Bacillus, Staphylococcus, Micrococcus) a gramnegativních (Salmonel-la, Escherichia, Citrobacter, Pseudomonas) bakterií. Grampozitivní bakterie byly vůči působení monokaprinu více citlivé než bakterie gramnegativní. Nejvíce citlivou bakterií byl Micrococcus luteus. |
cs |
dc.format |
70 s., 5 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
1426631 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mastná kyselina
|
cs |
dc.subject |
emulgátor
|
cs |
dc.subject |
aditivum
|
cs |
dc.subject |
inhibice
|
cs |
dc.subject |
1-monoacylglycerol
|
cs |
dc.subject |
kyselina kaprinová
|
cs |
dc.subject |
monokaprin
|
cs |
dc.subject |
růst
|
cs |
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
fatty acid
|
en |
dc.subject |
emulsifier
|
en |
dc.subject |
additive
|
en |
dc.subject |
inhibition
|
en |
dc.subject |
1-monoacylglycerol
|
en |
dc.subject |
capric acid
|
en |
dc.subject |
monocaprin
|
en |
dc.subject |
growth
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.title |
Působení monokaprinu na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií |
cs |
dc.title.alternative |
Effect of monocaprin on growth of selected gram-pozitive and gram-negative bacterium |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2009-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
Monoacylglycerols are one of the most important esters of glycerol and fatty acids, which are in wide use as food emulsifiers and additives. The study deals with the effects of 1-monoacylglycerolu capric acid (monocaprin) in the range of concentrations from 25 to 1500 mg.l-1 on growth of selected grampozitive (Ente-rococcus, Bacillus, Staphylococcus, Micrococcus) and gramnegative (Salmonella, Escheri-chia, Citrobacter, Pseudomonas) bactera. Grampositive bakteria were against the action of monocaprin more sensitive than gramnegative bacteria. The most sensitive bacteria was Micrococcus luteus. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12524
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-19 |
|
utb.result.grade |
A |
|